Bali is een van de meest Instagrambare eilanden ter wereld.

Wat magische bestemmingen betreft, staat Bali zeker bovenaan. Er zijn de ontzagwekkende tempels bij tienduizenden – letterlijk – en de bijna dagelijkse ceremonies: levendig, multi-sensorisch en luid, begeleid door gezang en kletterende gamelan. Voeg daarbij eindeloze stranden, omzoomd door aquamarijne branding, pulserend met onophoudelijk krullende golven met daarop dansende surfers. Er zijn kilometers aan groene rijstvelden, zo onberispelijk aangelegd dat ze iconisch zijn geworden. Plus verzadigde smaragdgroene jungles vol apen en watervallen. Dromerige, zeer Instagrammable privé villa’s en hotels zijn overal (vaak heel betaalbaar), waarmee belangrijke #doelen worden vervuld. En vergeet Canang Sari niet, de overvloedige bloemenoffers die dagelijks overal gezegend en geplaatst worden op het zogenaamde “Eiland der Goden”.

Bali heeft een energie die werkt als een sirenenzang op woo-woo wellness-beoefenaars, designfanaten en uitgelaten Gen Z-ers in gelijke aantallen, samen met opgewonden surfers, spirituele pelgrims, yogi’s, strandliefhebbers, plus veel beroemdheden en beïnvloeders. De bijna constante spits op straten waar het wemelt van de lokale bevolking op motorfietsen en auto’s met airconditioning vol reizigers doet niets af aan de magie.

Terwijl de meerderheid van Indonesië overwegend moslim is, zijn de Balinezen zeer toegewijd aan het hindoeïsme. Er is een aangeboren eerbied voor de natuur die reizigers onmogelijk niet kunnen voelen. Verwacht meer tijd buiten en in de frisse lucht door te brengen dan u ooit voor mogelijk hield. Blauwe luchten, zeewind en kokospalmen domineren de omgeving, met veel kleur toegevoegd door frangipani bloemen en bougainvillea.

De meest bevredigende en opwindende reizen naar Bali omvatten een paar locaties, dus stress niet over het kiezen van slechts één sfeer of scène – het is het beste om er een paar te combineren, of twee als je weinig tijd hebt. Het heeft geen zin om u te haasten met tempelrondleidingen en proeverijen, yogasessies, winkelen en Balinese massages. Geniet van de tijd op het eiland en van de plaatselijke bevolking, die overweldigend gul, lief en oprecht is. Alles bij elkaar genomen is het bijna onmogelijk om Bali niet te verlaten met een veel beter gevoel – gelukkiger, gezonder en zeker bruiner – dan toen je aankwam.

Tijdzone

WITA (Indonesia Central Time Zone) GMT + 8:00

Beste tijd om te gaan

Bali is het drukst tijdens de zomervakantie en het feestseizoen, terwijl het laagseizoen in de regenachtige maanden november tot maart valt. Omdat Bali, in tegenstelling tot de rest van Indonesië, overwegend hindoeïstisch is, heeft de ramadan weinig invloed op het toerisme. De grootste feestdag van het jaar is Nyepi, waarbij fantastische optochten van mannen en jongens met ogoh-ogoh (enorme handgemaakte demonenpoppen) plaatsvinden in de nacht voor een 24 uur durende stille dag, waarop zelfs het vliegveld stil ligt en er geen vliegtuigen opstijgen of landen, en het gebruik van elektriciteit en voertuigen verboden is.

Gedurende die periode moeten toeristen op het terrein van hun accommodatie blijven, maar het is een prachtige gelegenheid om de Balinese cultuur te ervaren en episch sterren te kijken. Surfers vinden de beste golven aan de westkust van Bali van mei tot oktober, waarna de wind draait en het aan de oostkant beter wordt.

Wetenswaardigheden

De Indonesische Rupiah (IDR) is de lokale munteenheid en er zijn er veel van nodig om één Amerikaanse dollar te verdienen – ongeveer 14.000 (controleer hier de huidige wisselkoers). De plaatselijke bevolking spreekt bijna allemaal Bahasa Indonesia, terwijl velen ook Balinees spreken.

Routebeschrijving

Bali heeft geen openbaar vervoer in de westerse zin (er zijn enkele bussen, maar die zijn niet betrouwbaar of worden niet geadviseerd). In plaats daarvan zijn de alomtegenwoordige motorfietsen, die elke straat – en soms trottoir – overspoelen, het belangrijkste vervoermiddel. Als het idee om op een motor te rijden u afschrikt (en dat moet ook wel, de ervaring is niet voor bangeriken) zijn er voldoende taxi’s te huur. Er zijn ook tal van privé-auto’s met vriendelijke Balinese chauffeurs die u graag op afroep over het eiland rondrijden, vaak ook nog als gidsen. Er zijn ook huurauto’s beschikbaar.

https://www.smaragd-reizen.nl/