Nieuwe moeder? De ideale tips vind je hier!

Nieuwe moeder? De ideale tips vind je hier!

Als nieuwe moeder is het belangrijk om goed voor jezelf te zorgen. Het kan een uitdaging zijn om tijd te vinden voor zelfzorg terwijl je voor je pasgeboren baby zorgt, maar het is cruciaal voor je fysieke en mentale gezondheid. Hier zijn tips om je te helpen als nieuwe moeder:

Bouw je dorp.

Na de drukte van de bevalling en de kraamzorg en het feit dat iedereen je baby wil ontmoeten, is het natuurlijk om wat rustige tijd samen als een nieuw gezin te willen. Maar zodra je een paar dagen (of weken) hebt besteed aan het wennen aan het moederschap, zoek dan contact met vrienden, familie, collega’s of buren. De meeste van je dierbaren zullen graag hun tijd of middelen doneren voor een paar baby knuffels.

Laat je schoonouders of beste vriend een dag per week diner brengen. Vraag buren om het gras te maaien of de oprit te scheppen. Bel een vriend om een paar items voor je uit de winkel te halen, een wasje te draaien of je hond uit te laten. Als het binnen je budget past, huur dan een postpartum doula in om te helpen bij de kinderopvang en om je meer vertrouwen te geven bij het geven van borstvoeding.

nieuwe moeder

Neem een ​​paar minuten voor jezelf.

Het kan moeilijk zijn om tijd voor jezelf te vinden, maar het is van vitaal belang om je mentale gezondheid te behouden. Het is een kleine manier om je zelf even te verwennen. Neem elke dag een paar minuten om iets te doen wat je leuk vindt, zoals een kopje thee drinken, lezen of een wandeling maken. Als je partner thuis is, vraag dan of hij of zij even voor de baby kan zorgen, zodat je even een pauze kunt nemen.

Zoek steun van andere nieuwe moeders.

Er zijn veel andere moeders die precies begrijpen wat je doormaakt, en het kan enorm helpen om hun steun te hebben. Zoek een lokale moeder groep, een online forum of sociale media-groep waar je je kunt aansluiten en deel kunt nemen aan discussies over jouw ervaringen als moeder. Je kunt ook contact opnemen met andere moeders die je kent via bijvoorbeeld de kinderopvang, de school van je kinderen of de sportclub. Door ervaringen uit te wisselen, kun je je gesterkt voelen en leren van anderen.

Het kan ook een goede manier zijn om nieuwe vriendschappen te sluiten en je sociale netwerk uit te breiden. Vergeet niet dat je er niet alleen voor staat als moeder en dat er altijd anderen zijn die begrijpen wat je doormaakt. Zoek steun en laat je inspireren door andere moeders die in dezelfde situatie zitten als jij. Samen sta je sterker!